Normal_pexels-karolina-grabowska-4047186

De bestuurders van het Spaarne Gasthuis, Kennemerhart, Sint Jacob, ViVa! Zorggroep, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda en De ZorgSpecialist hebben binnen hun organisaties het startsein gegeven voor het halen van de griepprik in de regio Kennemerland. Hiermee hopen zij een voorbeeld te zijn voor alle collega’s in deze zorgorganisaties en de griepvaccinatiegraad in de regio te verhogen. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2007 niet alleen cliënten, maar ook zorgmedewerkers te vaccineren. Dit meldt Zorgbalans. 

Het najaar is weer aangebroken en daarmee ook de periode van de griepvirussen. In dit virusseizoen is het extra belangrijk dat zorgmedewerkers zich laten inenten. De belastbaarheid van de medewerkers in ziekenhuizen en de ouderenzorg is tijdens de eerste COVID-19 golf, die nog vers achter ons ligt, al flink op de proef gesteld. Elk geval van uitval door griep dient daarom voorkomen te worden. En mocht een zorgmedewerker griepklachten krijgen, dan levert het extra (in)spanning op omdat hij of zij niet weet of het om COVID-19 of het griepvirus gaat.

Gratis prik voor alle medewerkers

Zorgmedewerkers komen tijdens hun werkzaamheden dagelijks in contact met kwetsbare cliënten en kunnen onbedoeld virussen makkelijk aan hen overdragen. Door hun kwetsbare gezondheid lopen cliënten een hoog risico op griep en de daarbij horende complicaties. Om cliënten in zorginstellingen goed te beschermen is het niet voldoende alleen hen te vaccineren. Daarom roepen de bestuurders alle zorgmedewerkers op zich te beschermen tegen het griepvirus: voor zichzelf en voor hun cliënten. Ze bieden in oktober en november op hun verschillende zorglocaties een gratis griepvaccinatie aan hun medewerkers aan.

Gezamenlijk risico verkleinen

Met het halen van de griepprik is niet geheel uitgesloten dat iemand ziek wordt. Wel is aangetoond dat de kans om griep te krijgen wordt verkleind. Ook verloopt de griep milder en is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner. Door gezamenlijk alle zorgmedewerkers op te roepen de griepprik te halen, hopen de zorgorganisaties uit de regio Kennemerland de vaccinatiegraad onder hun medewerkers flink te verhogen.


Door: Nationale Zorggids