Week 14: vaccinatie RS-virus, betaaltitel NZa & maagverkleining Inez

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer een nieuwe betaaltitel, claim tegen een farmaceut, maagverkleining en hervorming jeugdzorg en vaccinatie tegen het RS-virus in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: ‘Met betaaltitel NZa komt einde problematiek ouderen in zicht’

Al jaren loopt een specifieke groep kwetsbare ouderen en diens naasten en zorgaanbieders tegen een ingewikkeld probleem aan. Namelijk de vraag waar je extra zorg en steun kunt krijgen als het thuis even niet meer gaat maar een verhuizing naar het verpleeghuis nog niet aan de orde is. Met de aankondiging van de langverwachte domeinoverstijgende betaaltitel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt het einde van deze problematiek in zicht.

Dinsdag: claim van 900 miljoen euro tegen farmaceut wegens borstimplantaten

Woensdag begon eindelijk de rechtszaak tegen Amerikaanse farmaceut Abbvie voor het leveren van gebrekkige borstimplantaten. Het bedrijf heeft 30 jaar lang, tot het jaar 2018, deze implantaten verkocht aan bijna zestigduizend Nederlandse vrouwen, waarbij een deel ernstige gezondheidsschade heeft opgelopen.

Woensdag: Inez liet haar maag verkleinen: ‘Ik heb er geen moment spijt van gehad’

Al vanaf groep 8 volgde Inez van de Logt het ene na het andere leefstijlprogramma, en ging ze van diëtist naar diëtist. Ze probeerde van alles om af te vallen, maar niets had echt effect. Tot ze op haar 26e een gastric bypass liet doen en meer dan 50 kilo afviel. In het kader van een nieuwe studie komen sinds kort ook tieners in aanmerking voor zo’n operatie. Hoe kijkt Inez, nu 28, terug op haar maagverkleining?

Donderdag: organisaties: onderneem nú actie voor hervorming jeugdzorg

Het Rijk en de gemeenten moeten het zo snel mogelijk eens worden over de hervorming in de jeugdzorg. Dat benadrukken vertegenwoordigers van cliënten, professionals en aanbieders in jeugdhulp en jeugdbescherming donderdag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Vrijdag: Gezondheidsraad om advies gevraagd over vaccinatie RS-virus

Een inenting tegen het RS-virus wordt mogelijk onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid vraagt de Gezondheidsraad om advies over de toevoeging van zo'n vaccin aan het programma, laat een woordvoerder weten.