Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

DEN HAAG (Novum) - De werkloosheid is in april toegenomen met zevenduizend tot 650 duizend mensen. De werkloosheid, die zich in absolute cijfers al maanden op recordhoogte bevindt, is daarmee gestegen van 8,1 procent in maart naar 8,2 procent in april, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In absolute aantallen is het aantal werklozen te vergelijken met de jaren tachtig. Toen was de beroepsbevolking echter kleiner, waardoor het werkloosheidspercentage boven de tien procent lag.

Het aantal lopende WW-uitkeringen bleef vrijwel gelijk. Er werden ruim 45 duizend nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en er werden bijna 46 duizend uitkeringen beëindigd, waarbij het in 23 duizend gevallen gebeurde omdat de ontvanger weer werk had.

Het CBS ziet een verschuiving in de leeftijd van de ontvangers van de uitkering. Het aantal jongeren tot 25 jaar dat een uitkering kreeg nam met vier procent af en bij de 55-plussers steeg het aantal met een uitkering met 1,4 procent.

Ook zijn er regionale verschuivingen. Zo daalde het aantal uitkeringen relatief sterk in de drie noordelijke provincies, terwijl in de Randstad juist sprake was van een toename. In de landbouw en de bouw nam het aantal uitkeringen met respectievelijk elf en zeven procent af. In de handel, gezondheidszorg, industrie en vervoer nam het aantal uitkeringen toe.