Wederom minder kinderen geboren in 2023

Vorig jaar werden zo’n 165.000 kinderen geboren. Dat zijn er bijna 3.000 minder dan in 2022. Het Nederlandse vruchtbaarheidscijfer daalt al sinds 2010. Vorig jaar kwam het gemiddelde hierdoor uit op 1,43 kinderen per vrouw, iets lager dan begin jaren tachtig – toen het vruchtbaarheidscijfer een dieptepunt bereikte. Dit betekent eigenlijk dat er nog nooit zo weinig baby’s werden geboren in Nederland. Dit melden CBS en Algemeen Dagblad.

Volgens CBS-onderzoeker Tanja Traag speelt de aanhoudende financiële onzekerheid een belangrijke rol in het lage geboortecijfer van vorig jaar. Vooral vrouwen met een lage opleiding worden hierdoor getroffen en de trend is bij hen dus ook het sterkst te zien. Zij hebben moeite met het vinden van een vaste baan en passende woning. “En dat zijn, zo blijkt uit onderzoek, dé randvoorwaarden die de meeste mensen nodig hebben voor ze aan kinderen beginnen.”

Meer niet-moeders

Ook zijn er nu relatief weinig vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dit speelt ook mee in de dalende geboortecijfers. En hoger opgeleide vrouwen kiezen er steeds vaker voor om hun kinderwens uit stellen. Ze willen eerst een carrière opbouwen voordat ze aan kinderen beginnen. Kortgezegd betekent dit dat er steeds meer niet-moeders zijn. Vrouwen die uiteindelijk wel kinderen krijgen, hebben er evenveel als vroeger. Voor de komende jaren neemt het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd weer toe. Dit houdt niet meteen in dat er straks meer baby’s geboren worden, vooral niet als de financiële onzekerheid aanhoudt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky