Stichting ZZP Nederland

AMSTERDAM - Stichting ZZP Nederland, de belangenbehartiger van meer dan 26.000 zelfstandig ondernemers, krijgt veel meldingen binnen van ZZP'ers die problemen ervaren met hun opdrachtgevers sinds de invoering van de nieuwe btw-maatregel. Dat meldt Volnieuws.nl.

Sinds 1 januari wil de belastingdienst 21 procent btw heffen op de tarieven van ZZP'ers. De belastingdienst dreigt momenteel forse naslagen op te leggen en trekt vrijstellingen in. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen waar de ZZP'ers contracten mee hebben zijn vrijgesteld van btw en kunnen de btw-kosten daarom niet terugvragen. Daarnaast willen de instellingen de verhoging zelf niet betalen.

Een groot aantal ZZP'ers in de zorg, die jarenlang heeft gewerkt met een vrijstelling voor btw-afdracht, wil daarom stoppen met werken. Door de maatregelen zouden hun werkzaamheden inmiddels niet meer lonend zijn. Ook zijn er verschillende rechtzaken geweest tegen de belastingdienst. De Rechtbank Zeeland West Brabant oordeelde dat de opgelegde btw-aanslagen feitelijk onjuist zijn.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem