Logo_uwv

(Novum) - Het aantal werklozen stijgt dit jaar met 127 duizend naar 696 duizend. Eventueel economisch herstel in 2014 leidt niet meteen tot meer banen. Dat schrijft het UWV maandag in een prognose over de arbeidsmarkt.

In zowel 2013 als 2014 neemt de vraag naar arbeid af en tegelijk neemt het aantal mensen dat een baan zoekt toe. In twee jaar tijd groeit het aantal werkzoekenden met 170 duizend naar 739 duizend. Ook als de economie in 2014 met een procent groeit, komen er dat jaar 43 duizend werkzoekenden bij.

Dit jaar verdwijnen er 88 duizend banen, dat zijn drieduizend banen meer dan het UWV in januari verwachtte. In 2014 neemt het aantal banen af met 23 duizend. Ook in de jaren daarna ziet het UWV weinig verbetering. Het aantal werkzoekenden daalt tot 2017 nauwelijks.

Het UWV verwacht dat volgend jaar de uitzendbureaus het eerst profiteren van het economisch herstel. Werkgevers zullen nieuwe vacatures vooral met tijdelijk personeel vervullen. Bezuinigingen in de zorg leiden ertoe dat de groei van het aantal banen in deze sector laag is in vergelijking met de afgelopen vijftien jaar. Het UWV verwacht een toename van zesduizend banen in 2014. Aan de krimp in de bouwsector komt volgend jaar een einde.