Normal_werk_werken_werkzoekende_baan_ontslag

(Novum) - Bedrijven sjoemelen met het ziekteverzuim van hun medewerkers om ze na twee jaar op straat te kunnen zetten. Dat stelt CNV Vakmensen maandag. Volgens de vakbond melden de bedrijven werknemers bij uitkeringsinstantie UWV voor een paar procent ziek om hen zo uit het bedrijf te kunnen werken.

CNV Vakmensen krijgt jaarlijks tientallen meldingen van de truc, zegt een woordvoerder van de bond. "Het is een middel om iemand op straat te zetten. Bedrijven houden werknemers die zijn hersteld van ziekte of vanwege een aandoening ander werk verrichten in de personeelsadministratie voor een paar procent ziek." Na twee jaar ziekmelding kunnen bedrijven werknemers onder bepaalde voorwaarden ontslaan.

"De zaken die wij horen vormen het topje van de ijsberg," zegt de woordvoerder. "Niet iedereen die dit overkomt beseft dat er iets niet klopt en schakelt dan de vakbond in."

CNV roept de politiek op arboartsen te attenderen op werknemers die voor enkele procenten als ziek geregistreerd staan. De vakbond adviseert verder werknemers die menen risico te lopen aan de personeelsadministratie of het UWV te vragen of hun werkgever hen ziek heeft gemeld.

FNV waarschuwde vorig jaar ook al voor de truc. Dat leidde toen tot Kamervragen aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).