Normal_werk.nl_uwv

De meeste werklozen die vanuit de WW een nieuwe baan vinden doen dit twee tot zeven maanden na de start van hun uitkering. Voor werkhervatters is het zaak om nieuw werk te vinden voordat de maximale uitkeringsduur is bereikt, omdat het daarna steeds moeilijker wordt. Ook leeftijd en opleidingsniveau spelen een rol bij een snelle uitstroom uit de WW. Dat blijkt uit een analyse van het UWV die is gepubliceerd in het UWV Kennisverslag. 

De helft van de mensen met een WW-uitkering vindt een nieuwe baan voor de maximum uitkeringsduur is bereikt. De analyse bevestigt dat werkzoekenden zo snel mogelijk actie moeten ondernemen om de kans op een nieuwe baan te vergroten.

Uit de analyse blijkt verder dat de kans op het vinden van een nieuwe baan samenhangt met het verlies aan gewerkte uren waarvoor men een WW-uitkering krijgt: hoe groter het urenverlies, hoe groter de kans op een baan. Mensen die een parttime baan zoeken hebben vaker specifieke wensen over werktijden, die door werkgevers moeilijker kunnen worden ingevuld.

Voor de groep mensen vanaf 57 jaar die in de WW terechtkomen neemt het aantal werkhervattingen vanuit de uitkering snel af. Ondanks de gemiddeld lange maximum uitkeringsduur van deze groep slagen slechts drie op de tien 57-plussers erin om tijdens de uitkeringsperiode werk te vinden. Ook het opleidingsniveau speelt een grote rol in de kans op een nieuwe baan. Over het algemeen geldt dat WW'ers zonder startkwalificatie minder kans hebben om uit te stromen naar werk.

© Nationale Zorggids