Logo_logo_awvn_logo_werkgeversorganisatie

(Novum) - Van de in totaal negenhonderd cao's die er in Nederland zijn, zijn er 518 verlopen. Hierdoor werken momenteel 2,8 miljoen mensen onder verouderde arbeidsvoorwaarden. Dat heeft werkgeversorganisatie AWVN dinsdag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf.

Van de 518 cao's die zijn verlopen, zijn er 125 waarvan de houdbaarheidsdatum al voor 2013 is verlopen. "Enige achterstand is normaal, maar dit is best extreem", zegt directeur beleidsorganisatie van de AWVN Hans van de Steen tegen De Telegraaf.

De organisatie, die bedrijven bijstaat in de cao-onderhandelingen, wijst net als vorige maand met de vinger naar de FNV. Die zou met zijn eis van drie procent loonsverhoging de onderhandelingen frustreren. "Dat de bonden meer koopkracht vragen voor hun leden is op zichzelf begrijpelijk en dat respecteren we, maar de vasthoudendheid waarmee die drie procent sinds begin dit jaar overal op tafel komt, heeft de situatie verscherpt."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde maandag dat huishoudens vorig jaar 1,1 procent minder te besteden hadden dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door de geringe stijging van de lonen. Met 1,2 procent hielden die de inflatie van 2,5 procent niet bij.

Bedrijven zagen hun winsten tegelijkertijd met 0,6 procent dalen. Ondanks de winstdaling keerden niet-financiële Nederlandse ondernemingen wel dertig procent meer dividend uit aan haar aandeelhouders. Financiële instellingen deelden een kwart meer winst aan hun aandeelhouders.