Normal_uwv_logo

(Novum) - Twee op de drie mensen die vanuit een WW-uitkering een eigen bedrijf beginnen, zijn na drie jaar nog steeds ondernemer. Jaarlijks komen er tussen de tien- en veertienduizend ondernemers bij die uit een uitkeringssituatie komen. Dat is ongeveer zes procent van alle WW'ers die werk vinden. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV woensdag na onderzoek tussen 2006 en 2011.

Het percentage startende ondernemers dat het minstens drie jaar volhoudt, is met 66 procent ongeveer gelijk aan dat van het totale aantal mensen dat voor zichzelf begint. De WW-ondernemers die er binnen drie jaar de brui aan geven, zijn in de helft van de gevallen weer in loondienst getreden.

Zeven procent van de afvallers is opnieuw in de WW beland en vijf procent moet rondkomen van een bijstandsuitkering. Van ongeveer een derde heeft het UWV geen cijfers, waarschijnlijk omdat die groep zich van de arbeidsmarkt heeft teruggetrokken of geen recht heeft op een uitkering.

Gemiddeld verdienen ondernemers die uit de WW komen 25 duizend euro bruto per jaar. Dat is een kwart meer dan het minimumloon, maar dertig procent minder dan een modaal inkomen. Omdat veel startende ondernemers profiteren van fiscale voordelen is het gemiddeld besteedbaar inkomen uiteindelijk vergelijkbaar met het loon dat de ondernemer ontving toen hij nog in loondienst was, meldt het UWV.