Mark Rutte

DEN HAAG (Novum) - De fracties van VVD en PvdA zijn vrijdagmiddag bijeengekomen. De coalitiepartijen worden bijgepraat over de ontwikkelingen rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie. De VVD begon om 14.00 uur, de PvdA drie kwartier later.

De VVD en PvdA hebben besloten om te zoeken naar een alternatief voor de omstreden premie, zo is inmiddels duidelijk. De achterban van de liberalen is daartegen massaal in verzet gekomen. Fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) lieten vrijdagmiddag weten dat verschillende alternatieven worden doorgerekend.

Dat betekent dat het regeerakkoord voor een deel is opengebroken. Besluiten daarover worden vrijdag nog niet verwacht. Het hele weekend wordt nog gerekend aan de verschillende opties. Maandag wordt meer duidelijkheid verwacht, zei Samsom.

Het kabinet vergaderde vrijdag ook al over de kwestie. Na afloop praatte premier Mark Rutte (VVD) verder met vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Daarbij waren ook Samsom en Zijlstra aanwezig. Donderdagavond vond ook al topoverleg plaats over de kwestie, waarna verschillende media al meldden dat de omstreden maatregel van tafel is.

Samsom liet weten dat wordt gezocht naar alternatieven 'binnen de kaders van het regeerakkoord'. Hij houdt vast aan de afgesproken nivellering. Mogelijk wordt de inkomensafhankelijke zorgpremie vervangen door een systeem waarbij de inkomensverschillen worden verkleind via de inkomstenbelasting.