Normal_001-andre_rouvoet

De maximale groeiruimte van 1,5 procent in 2014 wordt door sommige ziekenhuizen ten onrechte beleefd als een 'recht op groei'. Dat heeft voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) André Rouvoet woensdag gezegd tijdens het symposium 'De medisch specialist 2014', zo meldt Skipr. 

'Voor zorgverzekeraars is de afspraak uit het zorgakkoord de bovengrens voor de gehele sector. Bij een dalende zorgvraag – zoals de ziekenhuizen nu zelf signaleren – is het de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars om minder zorg in te kopen.' Hiermee reageert Rouvoet  op de grote weerstand bij individuele ziekenhuizen en zorginstellingen die bij de onderhandelingen is ontstaan. De instellingen vinden dat zorgverzekeraars te scherp inkopen en hiermee de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord negeren. Afgelopen zomer hebben ziekenhuizen, ggz-instellingen en zorgverzekeraars met minister Schippers van VWS afgesproken dat de zorg volgend jaar maximaal 1,5 procent mag groeien.

Rouvoet zegt het begrijpelijk te vinden dat er weerstand ontstaat als de gemaakte afspraken uit de zorgakkoorden slecht uitpakken voor de eigen praktijk of instelling, maar 'iedereen die in de zorg werkt, kan begrijpen dat de lagere groei nodig is om de gezondheidszorg voor alle Nederlanders in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden'. De ZN-voorzitter is van mening dat zorgverzekeraars een zorgplicht hebben en benadrukt het belang van verzekerden, die toegang moeten hebben tot verzekerde zorg van goede kwaliteit.

Het voordeel komt toe aan de verzekerden, meent Rouvoet. 'Zorgverzekeraars kopen bovendien, zoals afgesproken in de akkoorden, veel meer zorg selectief in, waarbij ze kwaliteit en doelmatigheid voorop zetten.' Rouvoet zei tijdens het symposium dat hij heel goed snapt dat een individueel ziekenhuis daar moeite mee heeft. 'Maar het ligt besloten in het zorgstelsel en in de afspraken die op landelijk niveau de minister zijn gemaakt. Het is de manier waarop we de gezondheidszorg kunnen vernieuwen en verbeteren.'

© Nationale Zorggids