Normal_data-zorgpremie-2015

Afgelopen dinsdag maakte het kabinet de raming voor de zorgpremie van 2015 officieel bekend. Volgens deze raming zal de premie voor het basispakket zorgverzekering volgend jaar met zo’n 113 euro op jaarbasis stijgen. De raming van het kabinet blijkt echter geen goede graadmeter voor de uiteindelijk vastgestelde zorgpremie. Dit concludeert de vergelijkingswebsite Zorgpremie.net.

Zorgpremie.net onderzocht de gegevens rondom de totstandkoming van de zorgpremie van de afgelopen vijf jaar. Hieruit blijkt dat de zorgpremie van verzekeraar DSW, die traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de premie bekendmaakt, een betere graadmeter is dan de raming van het kabinet. In de afgelopen vijf jaar bleek deze raming gemiddeld 4,5 procent af te wijken van de daadwerkelijke zorgpremie. Met de raming voor 2014 zat het kabinet met 128 euro verschil zelfs 11,7 procent naast de uiteindelijke nominale zorgpremie. 

Zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag bekend dat de premie voor het komende jaar gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Net als in 2014 komt de premie uit op 1140 euro per jaar. Uit de gegevens van de afgelopen vijf jaar blijkt dat de zorgpremie van DSW gemiddeld maar 1,5 procent afweek van de uiteindelijke nominale premie.

© Nationale Zorggids