Normal_edith_schippers_1__2_

Volgens minister Schippers is en blijft het Nederlandse zorgstelsel solidair. Dat schrijft ze in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad.

Schippers schrijft dit naar aanleiding van een eerder ingezonden stuk in NRC van PvdA-sentator Linthorst, die in december tegen de eerdere zorgplannen van de minister stemde. Linthorst is van mening dat de zorgplannen van de minister de solidariteit in het zorgstelsel aantasten.

Volgens de nieuwe plannen van Schippers kunnen verzekeraars korting geven aan mensen die naar de zorgverleners gaan die zij hebben geselecteerd. Eerste Kamerlid Linthorst is van mening dat de mensen met een laag inkomen hierdoor worden benadeeld. Zij kiezen dan namelijk voor de grootste korting en hebben dus minder keuzevrijheid.

Schippers pareert deze kritiek. Zij schrijft dat arme en rijke mensen allemaal dezelfde goede zorg krijgen. Dit komt volgens haar door het publiek-private stelsel. “Hierin waarborgt de overheid met strenge regels de solidariteit en toegankelijkheid, terwijl concurrentie de zorgverzekeraar aanzet om goede zorg in te kopen voor een redelijke prijs”, aldus Schippers.

©Nationale Zorggids