Normal_jeroen_dijsselbloem

Hogere en middeninkomens worden volgend jaar niet gecompenseerd voor de hogere zorgpremie. Alleen de laagste inkomens krijgen hiervoor compensatie in hun zorgtoeslag. Dit zei minister Dijsselbloem van Financiën woensdag in de Tweede Kamer, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Zorgverzekeraar DSW kondigde eind september een onverwacht hoge zorgpremie aan voor volgend jaar. Verzekerden van DSW betalen in 2017 9,25 euro meer. Het ministerie van Volksgezondheid verwachtte een gemiddelde premiestijging van ongeveer 3,50 euro. Dijsselbloem liet eerder al weten dat lagere inkomens gewoon gecompenseerd zouden worden, maar benadrukt nu dat midden en hoge inkomens de gevolgen van de premiestijging niet terugzien in hun zorgtoeslag. Alleen de allerlaagste inkomens krijgen een compensatie. 

De afgelopen jaren is de zorgpremie vaker hoger uitgevallen dan het kabinet vooraf inschatte. Toen gingen Nederlanders er iets meer op vooruit, echter kan komend jaar anders zijn, denkt Dijsselbloem. Het is ook nog niet zeker of de zorgpremie bij alle zorgverzekeraars zo hoog zal uitvallen als bij DSW.

Een merendeel van de Tweede Kamer vindt het onaanvaardbaar dat de zorgpremie volgend jaar aanzienlijk hoger is dan vooraf ingeschat. Volgens minister Schippers van Volksgezondheid hebben zorgverzekeraars tien miljard euro aan reserves. Vier miljard hiervan zouden ze kunnen gebruiken om een premieverhoging in 2017 tegen te gaan. Echter kan de overheid de zorgverzekeraars niet vragen om gebruik te maken van hun reserves. “Dat kan juridisch niet. Zorgverzekeraars zijn private partijen. De overheid mag geen greep in de kas doen”, zegt Dijsselbloem.

De minister van Financiën hoopt dat andere verzekeraars een lagere premie dan DSW introduceren voor komend jaar. Sommige verzekeraars hebben meer mogelijkheden om hun reserves in te zetten dan anderen. Dijsselbloem vindt het niet de schuld van de zorgverzekeraars. Zij moeten soms ook nee kunnen zeggen, aldus de minister. 

Door: Redactie Nationale Zorggids