Voorwaardelijke toelating in basispakket voor veelbelovende zorg

Veelbelovende zorg die nog niet bewezen effectief is, kan tijdelijk en onder voorwaarden worden vergoed. In de tussentijd kan onderzoek plaatsvinden om te bewijzen dat deze zorg echt werkt. Als dat zo is, kan de behandeling vast worden opgenomen in het basispakket. Via dit traject zijn inmiddels al twee behandelingen die voorwaardelijk werden toegelaten, bewezen effectief bevonden: monitoring op afstand bij een ernstige vorm van chronisch hartfalen en langdurige, gepersonaliseerde oefentherapie bij axiale spondyloartritis. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Axiale spondyloartritis is een chronische reumatische aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 op de 200 Nederlanders. De ziekte veroorzaakt ontstekingen en klachten in onder meer de wervelkolom en het bekken. Soms hebben mensen met axSpA moeite met lopen, opstaan of zelfverzorging en hebben ze naast medicatie baat bij langdurige persoonsgerichte actieve oefentherapie. Het LUMC deed onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling, waarna Zorginstituut Nederland de behandeling bewezen effectief is in het verbeteren van het fysiek functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten.

Daarom adviseert Zorginstituut Nederland opname van de behandeling in het basispakket vanaf de eerste behandeling, zonder maximum aantal behandelingen. Neemt de minister het advies over, dan gaat de vergoeding naar verwachting in op 1 januari 2026.

Monitoring op afstand bij chronisch hartfalen

Het op afstand monitoren van mensen met ernstig en chronisch hartfalen, blijkt na onderzoek ook bewezen effectief. In Nederland hebben ongeveer een kwart miljoen mensen hier last van, met als gevolg dat ze snel vermoeid en buiten adem zijn. De klachten verergeren ook naarmate de tijd vordert. Door een kleine sensor te plaatsen in een tak van de longslagader kan de aandoening op afstand worden gemonitord. Het hartfalen wordt in de gaten gehouden door een cardioloog en hartfalenverpleegkundige. Zien zij afwijkingen, dan kunnen ze snel ingrijpen. Ongeveer 300 tot 400 mensen hebben baat bij de monitoring, naast medicijnen en leefstijladviezen. Hun kwaliteit van leven verbetert erdoor en belanden minder vaak in het ziekenhuis. Op 14 mei 2024 is de vergoeding hiervoor ingegaan, laat Zorginstituut Nederland weten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky