Normal_geld_rekenmachine

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil dat het kabinet zich heroriënteert op het eigen risico. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ZN dat het eigen risico eenvoudiger gemaakt moet worden voor verzekerden. Niet alleen de vorm, maar ook de hoogte van het eigen risico moet bekeken worden. Dat meldt ZN.

Hiermee geeft de organisatie een vervolg aan een oproep van vorig jaar toen het het kabinet ook opriep om te kijken naar de vorm, hoogte en naar vereenvoudiging van het eigen risico. “Het gaat er daarbij om dat verzekerden de inzet van het eigen risico begrijpen en rechtvaardig vinden met het oog op de solidariteit tussen gezonde mensen en mensen met een chronische aandoening”, zegt ZN op haar website.

Reserves van zorgverzekeraars zouden niet als oplossing voor de stijgende zorgkosten gebruikt moeten worden. Bovendien, vindt ZN, kunnen deze reserves ook niet gebruikt worden voor het verlagen van het eigen risico. “De reserves van zorgverzekeraars staan garant voor niet meer dan drie maanden aan zorg.” Zorgverzekeraars moeten voldoende reserves overhouden om eventuele calamiteiten, economische tegenslagen of grote pakketwijzigingen op te kunnen vangen. Ze mogen zelf bepalen hoeveel ze van hun reserves inzetten voor de zorgpremie, echter moet daarbij nadrukkelijk rekening gehouden worden met de premieontwikkeling voor de komende jaren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids