Medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2024 in basispakket

Ook in 2024 blijven de mineralen-geneesmiddelen kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat in het basispakket van de zorgverzekering. Deze mineralen worden door patiënten met ernstige nierziekten of stofwisselingsziekten niet gebruikt als voedingssupplement maar als geneesmiddel. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Voor nu geldt dat het eerste recept voor magnesiumgluconaat 500 mg en magnesiumlactaat 350 mg voorgeschreven moet zijn door een internist, MDL-arts of (kinder)nefroloog en dat de patiënt renale hypomagnesiëmie of hypomagnesiëmie heeft als gevolg van chemotherapie of short bowel syndroom. Ook voor magneisumcitraat 376 mg moet het eerste recept afkomstig zijn van een internist, MDL-arts of (kinder)nefroloog. Kaliumcitraat 500 mg is voor patiënten met niersteenlijden of renale tubulaire acidose.

Kaliumcitraat en magnesiumgluconaat als dranken worden ook onder deze voorwaarden vergoed, maar alleen voor patiënten met slikproblemen en kinderen jonger dan 12 jaar. Zinksulfaat capsules 200 mg worden alleen vergoed voor patiënten met het syndroom van Danbolt of ziekte van Wilson en zinksulfaat drank is alleen vergoeding beschikbaar voor kinderen jonger dan 7 jaar.

Structurele bekostiging

De regeling voor volgend jaar is hetzelfde als de regeling die van dit jaar. Gebruikers krijgen de mineralen-geneesmiddelen dus onder dezelfde voorwaarden via de apotheek vergoed. Er wordt momenteel gewerkt aan een structurele bekostiging van deze groep geneesmiddelen vanaf 2025.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky