Eigen risico niet geschrapt of per 2025 verlaagd

Het eigen risico in de zorg wordt niet geschrapt of per 2025 verlaagd. Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de PVV, stemde tegen de voorstellen van SP (helemaal schrappen) en van GroenLinks-PvdA (met honderd euro verlagen naar 285 euro). Ook voor het terugbrengen van een jaarlijkse tandartscontrole in het basispakket was onvoldoende steun, zo bleek na de stemmingen dinsdagmiddag.

Naast PVV stemden ook VVD, NSC en BBB tegen het schrappen of verlagen van het eigen risico. De vier partijen onderhandelen momenteel over een mogelijk nieuw kabinet en willen in dit stadium geen klap geven op grote uitgaven. Dit leverde vorige week vooral de PVV veel kritiek op, in het debat over de zorgbegroting. De partij van Geert Wilders pleit al jaren voor het afschaffing van het eigen risico en heeft er flink campagne op gevoerd.

Kosten afschaffen eigen risico

PVV-Kamerlid Fleur Agema zei vorige week dat haar partij het eigen risico wil afschaffen, maar dat ze dit tijdens de formatie wil regelen. VVD en NSC willen het eigen risico niet afschaffen. Dat kost naar schatting zo'n zes miljard euro per jaar.

Tandarts in basispakket

Ook de motie van GroenLinks-PvdA en SP om de tandartscontrole terug in het basispakket te brengen, kreeg onvoldoende steun. De twee partijen willen dat iedereen een keer per jaar voor controle naar de tandarts kan, zonder daarvoor het eigen risico te hoeven aanspreken.

Door: ANP