Advies: vergoed codeïne alleen voor mensen met langdurige en ernstige diarree

Demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg moet het medicijn codeïne in het basispakket van de zorgverzekering houden voor mensen met langdurige en ernstige diarree, adviseert Zorginstituut Nederland. Mensen met een hoest, pijn of kortdurende diarree zouden het middel niet meer vergoed moeten krijgen. Dit maakt zorgbudget vrij voor verzekerde zorg die wel passend is voor anderen. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Mensen die veertien dagen of langer aaneengesloten last hebben van ernstige of vaak terugkerende diarree zouden recht moeten hebben op vergoede codeïne, vindt Zorginstituut Nederland. Zij krijgen eerst loperamide voorgeschreven, maar als dat middel niet genoeg helpt, kan codeïne vergerering van darmklachten voorkomen. Langdurig gebruik en een hoge dosering kunnen voor hen namelijk flink in de kosten lopen. Voor hen is  codeïne noodzakelijk verzekerde zorg in het basispakket.

Geen passende zorg

Voor mensen met een aanhoudende hoest, pijn of acute diarree is dat het niet. Voor hen is de behandeling met codeïne geen passende zorg, vindt het zorginstituut. Zij hebben te maken met een zeer lage ziektelast en kosten die uit de eigen portemonnee te betalen zijn. Ook is nooit wetenschappelijk bewezen dat codeïne de hoest- of pijnklachten verlicht.

Zorgkosten codeïne 

Bijna 591.000 mensen in Nederland kregen in 2022 codeïne vergoed. De kosten voor de samenleving hiervoor stonden op 20 miljoen euro. Als de minister het advies overneemt, daalt deze jaarlijkse kostenpost met ongeveer 11 miljoen euro dat te gebruiken is voor patiënten met andere klachten of ziektes. Dit bedrag kan onder meer gebruikt worden voor vergoeding van zorgkosten van zo’n 185 verpleegkundigen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky