Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_alcohol2

Week 32: coronavaccin, alcohol en slapen tijdens een hittegolf


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het coronavaccin, zwangerschapsstress, slapen tijdens warme nachten, een hotel in een seniorencomplex en alcohol drinken tijdens een hittegolf in het nieu...

Normal_ernst_kuipers

'Kuipers moet GGD terugfluiten over de discussie wie er belangrijker werk doet'


Volgens de horeca kapen de GGD's voor hun vaccinatiecampagne personeel weg met hoge lonen, onder de noemer maatschappelijk belang. Koepelorganisatie GGD GHOR wijst op de hulp die zij tijdens de lockdowns geboden hebben om in ieder geval medewerkers aan het werk te houden. Een welles-nietes-discussie dus. Dat meldt ANP Expert Support. 

Normal_rss_entry-345795

Eerste regionale hittegolf van het jaar is een feit


De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

Normal_rss_entry-345789

CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel


Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

Normal_baby2

Johnson & Johnson verkoopt vanaf 2023 geen talkhoudend babypoeder meer


Vanaf volgend jaar verkoopt Johnson & Johnson (J&J) geen talkhoudend babypoeder meer. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. J&J werd eerder door kankerpatiënten aangeklaagd. Zij beweerden dat het talkpoeder asbest bevat. Dat meldt NU.nl.

Normal_rss_entry-345787

Actiegroepen huisartsen boos op Kuipers over rol bij volgende coronaprik


Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg,...

Normal_kinderopvangmedewerkers

Tekort aan pleegouders en steungezinnen in Doetinchem


In de coronatijd hebben zich te weinig nieuwe pleegouders en steungezinnen aangemeld. Maar nu wordt het nijpend voor deze kinderen. In Doetinchem zijn ze dan ook hard op zoek naar pleegouders en steungezinnen die iets voor een kind willen betekenen. Dat meldt gemeente Doetinchem. 

Normal_normal_kinderpsychiater__jeugdpsychiater

In Gouda is een coach die jongeren aan een baan of opleiding helpt


Ben je tussen de 18 en 27 jaar en wil je aan jouw toekomst werken? Dan is dit je kans. In de gemeente Gouda is er een jongerencoach, die samen met jou op zoek gaat naar een passende baan en/of opleiding. Dit meldt gemeente Gouda.

Normal_zwemles

Zwem alleen in goedgekeurd zwemwater


De komende dagen loopt de temperatuur op naar 30 tot 35 graden. Lekker weer om te zwemmen. Maar let op, u kunt niet overal zwemmen. Alleen officiële zwemlocaties zijn schoon en veilig. De waterkwaliteit van de andere wateren controleren gemeentes niet. Vanwege gezondheidsrisico’s raden we mens en dier af om hier te zwemmen. Daarnaast geldt een z...

Normal_ziekenhuisbed

Bijna tien procent van de 65-plussers heeft een ongeplande ziekenhuisopname


Jaarlijks hebben 300.000 65-plussers (9 procent) een ongeplande ziekenhuisopname. Ook belandt ongeveer 15 procent van alle 65-plussers in Nederland jaarlijks op de Spoedeisende Hulp (SEH). Hierna kan een ziekenhuisopname volgen, maar dat hoeft niet. Het gaat hierbij om minimaal 1 keer, maar kan ook meerdere keren in een jaar zijn. Deze cijfers z...

Normal_werkvloer

'Hitteplan: werkgevers kiezen voor flexibele aanpak'


Het warme zomerweer blijft volgens Weeronline nog wel even in het land. Bij extreem warm weer treedt het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking. Maar ook bedrijven staan voor de uitdaging om hun werknemers zo goed mogelijk door de warmte heen te loodsen. Veel werkgevers kiezen daarbij voor de flexibele aanpak. Dat meldt ANP Expert Support.

Normal_alcohol2

'Alcohol drinken bij warm weer heeft veel nadelige effecten'


Tijdens warm weer is het belangrijk om voldoende te drinken. Veel alcohol drinken is echter een heel slecht idee, vooral tijdens zomerhitte. Dat meldt ANP Expert Support.

Normal_rss_entry-345714

Minder dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen


Het aantal mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds eind juni onder de 700 gezakt. Momenteel zijn nog 690 patiënten met corona opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Normal_rss_entry-345713

Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken


Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet be...

Normal_zuster

Bijzondere patiënt brengt immunologen en neurowetenschappers samen


Een patiënt met een afweerstoornis en neurologische problemen bracht een ongebruikelijk team van wetenschappers en artsen uit Rotterdam en Wenen bij elkaar. Samen stelden ze vast dat alle symptomen dezelfde genetische oorzaak hebben. Dat meldt het Erasmus MC. 

Normal_hotel

Rechtbank schiet omstreden plan voor hotel in seniorencomplex af


Het omstreden plan om een hotel te bouwen ín een seniorencomplex te bouwen, is door de rechtbank afgewezen. You Hotel kreeg in 2020 een omgevingsvergunning voor de bouw van een hotel in een pand aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam, maar de rechtbank heeft deze nu vernietigd. Dit meldt AT5.

NZG Ingezonden artikelen

NZG Ingezonden blogs

NZG Blog

Aanraking zegt meer dan 1000 woorden

Normal_lily_monori_van_dijken

Tranen door aanraking, het verlangen om aangeraakt te worden, aanraking waar je zo aan toe bent dat je tranen gaan rollen als het moment daar is. In een werkoverleg met professionals op de afdeling Gynaecologie en het team geestelijke verzorgers en maatschappelijke werkers in het UMC Utrecht, werd de behoefte aan aanraking van een oncologische p...

NZG Interview

Tante Co geeft bewoners van zorginstellingen de inspraak over hun leven terug

Normal_tante_co_0494


Welk toetje vindt u het lekkerst? En bent u weleens eenzaam? Het zijn slechts twee voorbeelden van de vele vragen die zorginnovatie Tante Co bewoners van zorginstellingen w...

NZG Topvacatures

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht