Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_young-happy-parents-hold-their-baby-son-in-their-a-2023-03-15-01-43-44-utc

Geboortecentrum Noord-Limburg maakt online geboorteaangifte mogelijk


Als een baby in het Geboortecentrum van VieCuri in Noord-Limburg is geboren mag er sinds 17 maart online geboorteaangifte worden gedaan door de ouders. Dit wordt gedaan als een service voor degenen die het prettig vinden dit samen te doen, of als ze weinig tijd hebben om fysiek aangifte te doen. Dit meldt De Limburger. 

Normal_rss_entry-372791

RIVM: aantal coronavirusdeeltjes in riool daalt


In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Normal_african-american-pediatric-asisstant-monitoring-si-2022-02-14-14-37-42-utc

RTL Boulevard en McDonald’s in actie voor Ronald McDonald Huizen


Van 20 tot en met 24 maart komen RTL Boulevard en McDonald’s in actie voor de Ronald McDonald Huizen. Tijdens deze campagneweek wordt elke avond aandacht gevraagd voor families, van wie een kind is opgenomen in het ziekenhuis. Het doel van de week is om 6.000 overnachtingen voor families in de Ronald McDonald Huizen mogelijk maken.

Normal_domestic-violence-in-home-angry-man-fist-threaten-2022-12-08-22-07-50-utc

Expert: Huiselijk geweld niet alleen bestraffen, ook behandelen


In de gemeente Rotterdam is het hoge aantal dodelijke slachtoffers door huiselijk geweld aanleiding om een officier van justitie zich enkel en alleen te laten wijden aan zaken van huiselijk geweld. Marieke Zeeman, orthopedagoog en traumabehandelaar in gezinnen met huiselijk geweld, vind dit een goed initiatief, maar waarschuwd voor een eenzijdig...

Normal_the-problem-of-pain-in-the-elbow-joint-arthritis-2022-11-12-07-55-04-utc__1_

Tweede traject artrose wordt straks ook vergoed door Menzis


Menzis heeft recent gesproken met het KNGF over de vergoeding van de tweede trajecten artrose. Dit deed Menzisna berichten te hebben gehoord dat zij de enige verzekeraar zijn die dit traject niet vergoed. Na een constructief gesprek zijn beide partijen tot de conclusie gekomen om dat het tweede traject artrose nu ook wordt vergoed, meldt Menzis.

Normal_senior-male-researcher-in-a-lab-2022-04-04-23-23-12-utc

Landelijke erkenning voor Huntingtoncentrum Amstelring


Het Huntingtoncentrum van Amstelring in Amsterdam heeft een landelijke erkenning gekregen en mag zich nu Regionaal Expertise Centrum (REC) Huntington noemen. Het is een van de zeven REC's in Nederland en een van de grootste. Patiënten met de ziekte van Huntington en hun naasten, uit de regio's Noord-Holland, Flevoland en delen van Zuid-Holland e...

Normal_healthcare-professionals-discussing-in-hospital-2023-03-08-03-24-49-utc__1_

Geneeskundestudenten voeren online actie voor stagevergoeding


Vandaag op dinsdag 21 maart voeren geneeskundestudenten een online actie om een goede stagevergoeding te krijgen bij hun co-schappen. Het grootste deel van hun master co-schappen doen zij in algemene ziekenhuizen. Daar krijgen studenten vaak een vergoeding van 100 euro per maand, terwijl een stagiair een vergoeding krijgt van 400 euro per maand....

Normal_figure-g2c6715530_1920

Vaker meldingen van agressie in Brabantse ziekenhuizen


In Brabantse ziekenhuizen neemt geweld tegen zorgverleners flink toe. Zo zijn er in alleen al het ETZ in Tilburg het afgelopen jaar meer dan 60 procent meer interne meldingen binnen van agressie en ongewenst gedrag van patiënten en bezoekers, meldt Skipr.

Normal_rss_entry-372743

Interpolis: 'grote zorgen' mkb'ers over stijgend ziekteverzuim


Ruim 40 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over het hoge verzuim binnen hun organisatie, meldt verzekeringsconcern Interpolis op basis van onderzoek. Bij een op de vijf mkb’ers is het aantal verzuimmeldingen toegenomen.

Normal_8136_fullimage_horizontaal_toezicht_rivierduinen

GGZ Rivierduinen gaat over op Horizontaal Toezicht


Tijdens een feestelijke bijeenkomst op locatie Rijnveste in Leiden heeft GGZ Rivierduinen vandaag de ‘Horizontaal Toezicht’-vlag ontvangen. Deze vlag symboliseert de overstap naar een nieuwe verantwoordingswijze voor registratie en declaratie van consulten en verblijfsdagen. Daarnaast betekent de vlag dat GGZ Rivierduinen transparant is over haa...

Normal_unnamed__2_

Michael Pilarczyk schrijft nieuw boek voor jongeren over mentale gezondheid en levensvisie


Veel jongeren hebben te maken met mentale problemen en velen vragen zich af hoe zij invulling moeten geven aan hun toekomst. Om die jonge mensen richting en perspectief te geven, schrijft Michael Pilarczyk momenteel zijn nieuwe boek Design Your Own Life. Een handboek voor middelbare scholieren en studenten, meldt Invictus Publishing.

Normal_young-woman-traveler-walking-in-the-forest-2022-02-02-05-06-34-utc__1_

Minder Nederlanders voldeden aan Beweegrichtlijnen in 2022


In 2022 voldeed 44% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. In 2021 was dit nog 47%. Dat blijkt uit de resultaten van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS in samenwerking met het RIVM, meldt het RIVM. 

Normal_rss_entry-372723

Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg


De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVa...

Normal_rss_entry-372710

Miljoeninvestering voor medische start-up Vitestro


De Utrechtse medische start-up Vitestro heeft een investering van 12 miljoen euro gekregen. Voor het bedrijf, dat een apparaat ontwikkeld dat zelfstandig bloed moet kunnen afnemen zonder dat daar nog een verpleegkundige of dokter aan te pas komt, is het de eerste investeringsronde. Dat wordt ook wel een Serie A-financieringsronde genoemd.

Normal_rss_entry-372664

CBS: kinderen in bijstandsgezin hebben kleinere kans op goede ontwikkeling


Kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin hebben minder kans op een goede ontwikkeling in het leven dan andere kinderen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze lopen vaker meerdere 'hulpbronnen' mis vergeleken met leeftijdsgenoten die niet in een bijstandsgezin opgroeien.

Normal_nurse-gently-touching-fragile-newborn-in-neonatal-2022-01-11-17-12-55-utc-min.jpg

UT bouwt deel van kunstmatige placenta voor te vroeg geboren baby's


De Universiteit Twente is het technische deel van een kunstmatige placenta aan het ontwikkelen. Deze placenta moet het overlijden van honderdduizenden premature baby’s voorkomen. In Nederland komen jaarlijks rond de 460 te vroeg geboren baby’s te overlijden. Wereldwijd zijn dat er twee miljoen. Dit meldt De Stentor.  

NZG Ingezonden artikelen

NZG Ingezonden blogs

NZG Blog

Ontregelen - bananendag

Normal_jan_willem_woensdregt

We eten gezond in het Thomashuis. Fruit bij ’t ontbijt en later op de dag nog een keer. Wie gaat werken neemt brood en fruit mee. Fruit kan van alles zijn en hangt van ’t seizoen af. Toen wij in het Thomashuis kwamen, was de gewoonte dat er op maandag bananen waren. Vraag me niet waarom maar dat was zo. Voor bewoners die autistisch zijn is dat d...

NZG Interview

Oogarts Caroline Klaver maakt zich zorgen over bijziendheid: 'Bijziendheid brengt een hoop ziektes met zich mee'

Normal_oculist-and-little-child-in-glasses-in-optical-cli-2022-12-16-21-04-37-utc__1_


De helft van de twintigers is bijziend. Op latere leeftijd lopen zij een groter risico op slechtziend- en zelfs blindheid. Oogarts Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmu...

NZG Topvacatures

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht