Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft een eerste ontwerp voor de Quotumwet op internet gezet, zodat burgers, bedrijven en instellingen kunnen reageren op de kwaliteit en de uitvoerbaarheid ervan. 

In het Sociaal akkoord kwam het kabinet vorig jaar met werkgevers en werknemers overeen dat er in de jaren tot 2026 125.000 extra banen beschikbaar komen voor mensen die tot de doelgroep van de Participatiewet worden gerekend. Het bedrijfsleven heeft 100.000 banen toegezegd en de overheid stelt zich garant voor 25.000 banen voor mensen die vanwege hun beperking niet in staat zijn om zelf het wettelijk minimumloon te verdienen.

Met de Participatiewet, die op 1 januari 2015 in werking moet treden, ontstaat één regeling voor mensen voor wie het moeilijk is aan werk te komen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Staatssecretaris Klijnsma is blij met de banenafspraak, maar bereidt 'als stok achter de deur' de Quotumwet met sanctiemogelijkheden voor. De quotumverplichting voor bedrijven treedt in werking als blijkt dat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd.

De internetconsultatie voor de Quotumwet duurt drie weken en kan hier worden ingezien. Belanghebbenden kunnen tot zaterdag 8 februari op het wetsontwerp reageren. Het definitieve voorstel voor de Quotumwet wordt voor de zomervakantie aangeboden aan de Tweede Kamer.

© Nationale Zorggids