Normal_euro_geld_betalen_consument

Zo'n tien tot twintig procent van de personen met een persoonsgebonden budget (pgb) die te maken krijgen met extra controles, ziet alsnog af van het pgb. Dat blijkt uit de gegevens van het Openbaar Ministerie, zo meldt de NOS.

Recentelijk zijn zo'n 30.000 houders van een pgb extra gecontroleerd om te bepalen of het ontvangen budget wel aan zorg wordt uitgegeven. Het is een van de maatregelen die door de zorgkantoren worden uitgevoerd om fraude tegen te gaan. Uit deze controles is gebleken dat een deel van de gecontroleerden bij nader inzien geen gebruik wil maken van een pgb. Het staat volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet vast dat dit ook potentiële fraudeurs zijn.

Inmiddels zijn er ook andere maatregelen genomen om de toenemende fraude met pgb's tegen te gaan. Zo wordt het pgb niet meer rechtstreeks verstrekt aan de budgethouder, maar ondergebracht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die het geld uitkeert aan de aan de door de budgethouder ingehuurde zorginstelling. Ook kunnen mensen een pgb niet meer telefonisch aanvragen, maar uitsluitend via een persoonlijk intakegesprek op een zorgkantoor.

Jaarlijks wordt er voor enkele tientallen miljoenen euro's gefraudeerd met pgb-gelden. Hoewel dat een relatief klein bedrag is vergeleken met de bijna drie miljard die wordt besteed aan de pgb-regeling, is de maatschappelijke verontwaardiging over fraudegevallen groot. Hierdoor heeft de aanpak van fraude bij het OM meer prioriteit gekregen.

De vereniging voor pgb-houders, Per Saldo, laat weten de maatregelen tegen fraude te steunen.

© Nationale Zorggids