Normal_laptop_zorg

Patiënten in Twente hebben aan de bel getrokken over de 'Menzispolis' die gemeenten in de regio aanbieden aan chronisch zieken met een laag inkomen. In veel gemeenten in de regio is dit de enige collectieve zorgpolis die aan deze groep wordt aangeboden. Jan Dreteler, voorzitter van de patiëntenfederatie NPCF Twente, spreekt van 'gedwongen winkelnering.' Dat meldt Tubantia.

'Deze gedwongen winkelnering pakt heel slecht uit voor mensen die juist vanwege hun specifieke aandoening beter af zijn bij een andere verzekeraar', zegt Dreteler, tevens regiovoorzitter van de Diabetesvereniging Oost-Nederland. Hij reageert hiermee op de berichtgeving van woensdag, waarin meerdere Twentse patiënten kritiek hebben geuit op de eenzijdige keuze voor Menzis. Tot nu toe kregen veel chronisch zieken en gehandicapten van het rijk een jaarlijkse tegemoetkoming voor hun hoge extra medische kosten. Deze rechtstreekse uitbetaling verandert per 1 januari in een lager bedrag dat gemeenten mogen inzetten voor de doelgroep.

Dreteler is onaangenaam verrast door het grote aantal gemeenten dat slechts met één partij in zee is gegaan. 'We vinden het principieel verkeerd als een gemeente zijn chronisch zieke inwoners min of meer dwingt om voor één partij te kiezen om voor een collectieve korting in aanmerking te komen.'

© Nationale Zorggids