Normal_muis_rat_dierproef_laboratorium_wetenschap_onderzoek

Een ontstekingsremmend molecuul biedt veelbelovende vooruitzichten tegen diabetes type 1 (suikerziekte). Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Uppsala in Zweden na een onderzoek op muizen, meldt NU.nl 

De wetenschappers ontdekten dat cytokine interleukin-35 bij muizen met suikerziekte de ziekte omdraait of zelfs geneest. IL-35 is een eiwit dat wordt aangemaakt door immuuncellen. Tijdens het onderzoek werden de zogenaamde T-cellen, die het immuunsysteem reguleren, onderzocht. De T-cellen maken geen beschermende ontstekingsremmende eiwitten meer aan, maar juist eiwitten die de ontsteking bevorderen.

"Dit suggereert dat de 'goeien' zijn veranderd in 'slechteriken' in een vroege fase van type 1 diabetes, en dat ons immuunsysteem daarom de bètacel vernietigt", zegt onderzoeker Kailash Singh. De onderzoekers ontdekten verder dat muizen minder IL-35 in hun lichaam hebben dan gezonde muizen. Toediening van IL-35 kan diabetes genezen, zo bleek uit het onderzoek.

De onderzoekers zeggen dat hun resultaten “veelbelovende aanknopingspunten” bieden voor nader onderzoek voor de behandeling van suikerziekte bij mensen. 

© Nationale Zorggids