Kosten diabetesmiddelen met 14 miljoen euro gestegen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2020 aan 830.000 mensen diabetesmedicatie, ongeveer achtduizend (of 1 procent) meer dan 2019. De bijbehorende geneesmiddelenkosten namen toe met 14 miljoen euro, tot bijna 238 miljoen. Een stijging van ruim 6 procent. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). 

Van de 830.000 mensen aan wie apotheken in 2020 diabetesmiddelen verstrekten, gebruikte 14 procent uitsluitend een insuline. Twee derde gebruikte alleen een non-insuline antidiabeticum en een op de vijf gebruikte diabetesmedicatie uit beide groepen.

Insuline wordt vooral gebruikt door mensen met diabetes type 1, die zelf (vrijwel) geen insuline aanmaken. Bij diabetes type 2 maken mensen wel zelf insuline aan, maar onvoldoende of het lichaam reageert er niet meer goed op. Een non-insuline-antidiabeticum helpt dan de productie van insuline door de alvleesklier te verhogen of om de organen gevoeliger te maken voor de werking van insuline.

Voor diabetes type 2 is metformine de eerste stap bij medicamenteuze behandeling. In 2020 kregen 663.000 mensen een verstrekking van metformine, al dan niet in een vaste combinatie met een ander diabetesmiddel. Dat is ruim 90 procent van alle non-insulinegebruikers. In november 2020 was er een recall van een aantal grote producten van metformine vanwege een te hoge concentratie NDMA. Het ging om een vijftal artikelen waarbij één of meerdere charges moesten worden teruggehaald.

Door: Nationale Zorggids