Normal_pgb

Vorig jaar besloot staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid om persoonsgebonden budgetten (pgb) zonder controle te laten uitbetalen. Later is handmatig bekeken of de aanvraag terecht was. Inmiddels zijn veel onrechtmatige uitbetalingen hersteld, maar niet allemaal. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De uitbetaling van de pgb's dreigde vorig jaar een chaos te worden, daarom besloot Van Rijn dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de aanvragen zonder controle diende goed te keuren. De SVB moest het geld van gemeenten tienduizenden keren overmaken naar de budgethouders. "Het was zelfs mogelijk om een Feyenoord-seizoenskaart aan te vragen en dan kreeg je daarvoor gewoon geld op je rekening gestort", zegt een anonieme bron. Veel onrechtmatige betalingen zijn hersteld, maar geforceerde betalingen aan zorgverleners worden bijvoorbeeld niet teruggevorderd bij mensen. Van Rijn is van mening dat budgethouders niet aansprakelijk zijn voor de situatie, dus hoeven zij hier niet de dupe van te worden.

De SP is verbijsterd over de situatie. “Van Rijn heeft de schijn opgehouden dat alles goed verliep. Hij had eerder de problemen moeten erkennen, dan waren noodgrepen overbodig geweest. Nu is maar de vraag of alles, ook voor gemeenten, nog goed wordt opgelost”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. In april wordt bekend wat de omvang de overgebleven onrechtmatigheid is en wat voor gevolgen dat heeft voor gemeenten. Niet alleen de gemeenten, maar ook de geldschieters kunnen in de problemen komen omdat de auditdienst geen goedkeuring zal geven voor de accountantsverklaring.

Hoeveel ongecontroleerde aanvragen zijn goedgekeurd in 2015 is onbekend. Volgens het Financieele Dagblad ging het in juni vorig jaar tot dan toe om 60.000 aanvragen. De SVB maakt binnenkort nieuwe cijfers bekend. De kans dat gemeenten de rekening moeten betalen van onterecht uitgekeerde budgetten is groot, want er bestaat een aanzienlijke kans dat het niet lukt om deze bedragen terug te vorderen bij de pgb-houder. 

©Nationale Zorggids