Normal_uwv_uitkering

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Asscher van Sociale Zaken dat het nog jaren duurt voordat alle arbeidsongeschikten zijn herbeoordeeld door uitkeringsinstantie UWV. Iedereen die tijdelijk arbeidsongeschikt is zou na een tijd herkeurd moeten worden. Deze herkeuring is er om vast te stellen of hij of zij weer aan het werk kan. Echter heeft het UWV een grote achterstand opgelopen. Tienduizenden mensen krijgen geen UWV-arts te zien. Dat meldt RTL Nieuws.

Regelmatige herkeuring van arbeidsongeschikten kan grote besparingen opleveren. Zo leverden de 6.500 herkeuringen in 2013 een besparing op van 270 miljoen euro. Vanaf dit jaar worden extra keuringsartsen in dienst genomen bij het UWV op de achterstand enigszins weg te werken. Echter verwacht Asscher niet dat het probleem hiermee is opgelost. Hij schrijft in zijn brief dat er minstens 20.000 verzoeken zullen blijven liggen in de eerste helft van 2016.

Mensen met een WIA-uitkering moeten na vijf jaar opnieuw gekeurd worden indien dat niet eerder heeft plaatsgevonden of als er geen begeleider vanuit het UWV aan verbonden was. Het UWV verwachtte slechts een kleine groep, echter bleek in 2016 dat er 7.800 herbeoordelingen nodig zijn. En door het tekort aan artsen, wordt er gekeken naar een aanpassing van de huidige regels. Iemand die in 2017 arbeidsongeschikt wordt verklaard krijgt meer begeleiding vanuit het UWV. Minimaal twee keer per jaar dient er een afspraak gemaakt te worden. Naar verwachting is de organisatie in 2018 weer helemaal bijgewerkt en kan het op volle kracht verder.


©Nationale Zorggids