Logo_logo-promedico

Een centraal element in de systemen van Promedico is de mogelijkheid tot gemakkelijker en sneller werken, met minder kans op fouten. Promedico ontwikkelt systemen samen met partners, mede met het oog op de toenemende samenwerking in de eerstelijnszorg en tweedelijnszorg. Dat meldt Promedico.

“Met de komst van de keteninformatiesystemen voor de eerstelijnszorg is een enorme stap gezet naar meer efficiëntie bij de behandeling van chronisch zieke patiënten”, zegt Product Owner Onno Minderaa van Promedico. “De ketenpartners delen informatie en zien met één druk op de knop welke zorg de patiënt krijgt.” De innovatie waaraan Promedico momenteel werkt, stelt de praktijkondersteuner (POH) in staat informatie over chronisch zieke patiënten in het Promedico huisartsinformatiesysteem (HIS) vast te leggen en van daaruit te delen met ketenpartners. Nu gebeurt dat nog apart via het keteninformatiesysteem (KIS), waardoor sommige informatie dubbel wordt ingevoerd of helemaal niet terug te vinden is.

Vooruitlopend op de ontwikkeling participeerde Promedico in het systeem KIS Care2U en koppelde het de eigen kennis van de huisartsenpraktijk aan die van en in zorgketens. De samenwerking zal dit jaar leiden tot de eerste uitgifte van het nieuwe systeem, met diepgaande integratie tussen HIS en KIS. Geïntegreerd is dan onder meer het laten uitvoeren van labonderzoek voorafgaand aan een kwartaalconsult, de ketenzorgprotocollen, behandelplannen op maat en het (sociale) netwerk van de patiënt.

Het systeem zorgt in de huisartsenpraktijk voor meer gemak, snelheid, minder kans op fouten en verdere kostenbesparing, aldus Minderaa. “Het sluit naadloos aan op onze visie dat die informatie in het HIS van de huisarts beschikbaar is. Relevante informatie voor andere ketenpartners wordt direct gedeeld of vrijgegeven, zonder dat daarvoor extra handelingen worden verricht.”

Het ontlasten van de huisarts staat eveneens centraal in andere innovatietrajecten van Promedico. Momenteel wordt de mogelijkheid ontwikkeld huisartsen in een afgeschermd webportaal voor patiënten hun visie op uitslagen te laten geven, zodat dat later niet telefonisch hoeft. Met FocusCura bouwt Promedico mee aan een telemonitoringsprogramma waarmee thuismetingen van chronisch zieke patiënten voor de huisarts realtime in beeld zijn. “Zo helpen we de huisarts op verschillende fronten zijn werk efficiënter te doen”, besluit Minderaa.

©Nationale Zorggids