Normal_keukentafelgesprek__wmo__notitieblok

Alle gemeenten ontvangen binnenkort een brief van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid waarin de gevolgen van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over de Wet maatschappelijke onderstening (Wmo) worden uitgelegd. Daar voegt hij een document aan toe met daarin de Wmo-spelregels van seniorenorganisatie ANBO. In de spelregels staat hoe een Wmo-onderzoek uitgevoerd moet worden. Van Rijn wil dat iedere gemeente zich aan de spelregels houdt, want zo hoeven hulpbehoevenden hopelijk minder vaak een rechtszaak te starten. Dat meldt ANBO.

“Door de spelregels mee te sturen onderschrijft de staatssecretaris dat gemeenten zich aan bestuursrecht en ongeschreven recht moeten houden”, zegt ANBO-directeur Liane de Haan. Waar veel gemeenten tijdens een keukentafelgesprek aangaven dat ze wegens bezuinigingen het aantal uren voor huishoudelijke hulp moeten korten, is dat nu niet meer toegestaan. Volgens De Haan mag een uitslag voorafgaand aan een keukentafelgesprek niet vaststaan. Onderzoek moet uitwijzen wie er recht heeft op huishoudelijke hulp en hoeveel. Iedere gemeente moet in staat zijn een onderbouwing te leveren voor de hoeveelheid zorg die iemand nodig heeft.

De uitspraak van de CRvB houdt in dat er, waar nodig, maatwerk geleverd moet worden. Dit is noodzakelijk om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Daarom moet het Wmo-onderzoek worden uitgevoerd met kennis van zaken: iemand die kennis heeft van de diverse aandoeningen en de gevolgen daarvan. Als een consulent dat niet kan, moet er iemand anders bij het onderzoek betrokken worden. “Als twee personen met eenzelfde woonoppervlak allebei slecht ter been zijn, kan het toch zijn dat de een meer ondersteuning behoeft dan de ander, bijvoorbeeld omdat die persoon ook nog een longaandoening heeft", aldus De Haan.

©Nationale Zorggids