Normal_rolstoel__handicap__parkeerplek

De toegankelijkheid voor mensen met een beperking is vanaf deze week gewaarborgd. Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking treedt in werking. De Eerste en Tweede Kamer stemden eerder dit jaar in met de ratificatie van het verdrag. Vanaf heden zal het voor zo’n 2 miljoen Nederlanders met een beperking gemakkelijker moeten worden om gebruik te maken van openbare gebouwen en diensten. Het VN-verdrag is tien jaar geleden al opgesteld, maar vindt nu pas doorgang. Dat meldt ANBO. 

“Dit verdrag heeft verregaande consequenties. Het dwingt de nationale maar ook lokale overheid tot het verbeteren van toegankelijkheid op alle fronten”, zegt Liane den Haan van ANBO. Horeca, bioscopen, winkels, zorginstellingen en verzekeraars moeten werken aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Zodra iemand met een beperking of chronische ziekte vindt dat een gebouw of dienst onvoldoende toegankelijk is en discrimineert, kan hij een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.

Naarmate iemand ouder wordt neemt ook de kans op een beperking of chronische aandoening toe. Deze groep ouderen moet zo min mogelijk belemmert worden in zijn doen en laten, daar hoort fysieke toegankelijkheid van gebouwen bij. Maar ook digitale toegankelijkheid speelt een belangrijke rol, vindt ANBO. “Diensten van de overheid moeten ook online begrijpelijk en navigeerbaar zijn voor mensen met een beperking. Denk aan goede voorleesfuncties en slim en helder webdesign”, aldus Den Haan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids