Logo_fnv_logo

De FNV is blij met de gepubliceerde cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het aantal gerealiseerde garantiebanen tot en met 2015. De aantallen (doelstelling 9.000, realisering 21.057) zijn ruimschoots gehaald in zowel bedrijven als bij overheidsorganisaties. Dat meldt FNV.

FNV vicevoorzitter Ruud Kuin: “We vinden het een mooi resultaat. Tegelijkertijd zullen we er op toezien, dat het duurzame banen zijn want alleen zo biedt je echt perspectief aan mensen. Wat dat betreft wordt 2017 een cruciaal jaar. Als het aantal garantiebanen dan niet wordt gehaald, kan worden teruggevallen op het invoeren van een quotumwet.”

Ondanks de goede aantallen garantiebanen staan de mensen die het moeilijkst aan een echte betaalde baan komen nu nog massaal aan de kant. Dat betreft mensen die aangewezen zijn op beschut werk, waar de doelstellingen bij lange na niet gehaald worden door de gemeenten. Slechts 3,5 procent van de 3200 afgesproken beschut werkplekken dit jaar is nu pas gerealiseerd. Kuin: “Volkomen terecht dus dat staatssecretaris Klijnsma binnenkort komt met een wettelijke verplichting werkplekken te realiseren, wij hebben daar al langere tijd voor gepleit.”

In het Sociaal Akkoord van 2013 is afgesproken dat er tot 2026 stapsgewijs 125.000 banen gerealiseerd gaan worden voor mensen met een arbeidsbeperking.

Door: Redactie Nationale Zorggids