Normal_geld__munten__centen

Stellen met een beperking die willen samenwonen of trouwen doen dat vaak niet omdat zij dan worden gekort op hun uitkeringen en toeslagen en meer moeten betalen voor de eigen bijdrage. Koepelorganisatie Ieder(in) wil dat de overheid maatregelen neemt, zodat mensen met een permanente beperking of ziekte ook kunnen samenwonen of trouwen. Dat meldt NOS. 

“De regels voor samenwonen en trouwen bij zorg, uitkeringen en eigen bijdragen zijn vaak bedacht vanuit het idee dat het om tijdelijke situaties gaat. Het is dan minder erg als je geen uitkering krijgt als je gaat samenwonen of dat je een tijd voor een zieke partner moet zorgen of dat je enkele jaren een eigen bijdrage betaalt”, zegt Ieder(in)-directeur Illya Soffer.

Het ligt net even anders als de ziekte of beperking niet weggaat. Iemand die zijn hele leven lang afhankelijk is van een uitkering, zal veel overlast ervaren door alle regels als hij de volgende stap wil nemen in de liefde. Bovendien is de Participatiewet sinds enkele jaren van kracht en dat maakt dat de regels nog strenger zijn dan voorheen. Als de overheid de regels voor samenwonende of getrouwde stellen met een beperking iets soepeler maken, dan zou dat volgens Ieder(in) al veel schelen. Ook gemeenten zouden hier iets in kunnen betekenen, door een partner bijvoorbeeld vrij te waren van zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids