Bezuinigingen gehandicaptenvervoer

De fracties van de SP en het CDA in Groningen willen dat het gemeentebestuur de voorgestelde bezuiniging op het gehandicaptenvervoer niet doorzet. Het doel hiervan was geld te besparen en de regels met de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer gelijk te trekken. Volgens de fracties belemmert dit onnodig de vrijheid van de getroffenen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Volgens SP en CDA kunnen de extra kosten voor gehandicapten en langdurig zieken oplopen tot 130 euro per jaar, omdat het instap- en kilometertarief verhoogd is. Ze geven aan dat deze groep mensen volgens het Nibud sowieso al gemiddeld 100 euro extra per jaar kwijt zijn aan levensonderhoud. Deze kosten komen er dan nog eens bij. 

Bezuinigingen op gehandicaptenvervoer: reislimiet van 1.500 km per jaar

Het gemeentebestuur stelt ook een reislimiet voor van 1.500 km per jaar. Dit schiet CDA-raadslid Rene Bolle in het verkeerde keelgat. Volgens hem wordt zo de vrijheid van een groep die toch al minder vrijheden geniet nog meer ingeperkt. SP en CDA geven aan dat er te weinig geluisterd wordt naar belangenorganisaties zoals Werkgroep Toegankelijkheid, Cliëntenraad Werk & Inkomen Groningen en de commissie Mobiliteit van Zorgbelang Groningen.

Door: Nationale Zorggids