Blindentolk voor het eerst aanwezig bij opera

Mensen met een visuele beperking die de opera ‘Bruid te Koop’ van de Nederlandse Reisopera bezoeken, kunnen daarbij gebruik maken van een blindentolk. Deze tolk wordt verzorgd door Stichting Komt dan Zien, die toegankelijke voorstellingen verzorgen. Het is de eerste opera die nu toegankelijk wordt gemaakt. Dit meldt Trouw.

In de komische opera ‘bruid te Koop’ gaat het om een liefdesverhaal in sprookjesvorm. De voorstelling is voor mensen met een visuele beperking te volgen door middel van een koptelefoon. De tolk vertelt wat zich afspeelt op het podium. Om de voorstelling goed in te beelden, is het voor de bezoekers met een beperking mogelijk om de kostuums van dichtbij te voelen. Mensen die slechtziend zijn kunnen de kostuums van dichtbij bekijken om zo toch wat te zien. Ook kunnen de stemmen gehoord worden van de verschillende personages zodat zij tijdens de voorstelling makkelijker uit elkaar te houden zijn.

Hoewel de blindentolk vertelt wat er gebeurt, zouden er volgens Arlette Hanson van Komt dat Zien ook genoeg momenten van stilte zijn. Er wordt ingespeeld op bepaalde momenten in de voorstelling waarbij een natuurlijke pauze in de voorstelling plaatsvindt. Op zo’n moment wordt de bezoeker dan bijgepraat zonder dat dit ten koste gaat van de dialoog op het podium.

Door: Nationale Zorggids