Internist waarschuwt voor het mijden van zorg door niet-coronapatiënten

Internisten, verenigd in de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), maken zich grote zorgen om het vermijden van de zorg door niet-coronapatiënten. Momenteel is sprake van een afname aan diagnoses van tenminste 30 procent. Belangrijke ziektebeelden worden gemist of te laat onderkend. Dit meldt de NIV.

Patiënten met onder meer kanker, stollingsstoornissen, immuunstoornissen en nierfalen worden zo te laat behandeld. Dit kan leiden tot onnodig overlijden of blijvende orgaanschade die voorkomen had kunnen worden.

Blijf met klachten naar huisarts of ziekenhuis gaan

Internisten roepen patiënten met klachten op om naar de huisarts of het ziekenhuis te blijven gaan. Zij zijn multi-probleemoplossers die patiënten met complexe problemen bij uitstek kunnen diagnosticeren en behandelen. Juist in de huidige tijd is deze vaardigheid van essentieel belang voor patiënten met niet-corona klachten, zodat zij hier op tijd mee kunnen worden geholpen. Dat levert gezondheidswinst op waar de patiënt bij is gebaat en ontlast het zorgsysteem op vooral langere termijn.

Eerder al riepen de cardiologen en de Hartstichting op om acute hart- en beroerteklachten wel gewoon zo snel mogelijk te melden bij huisarts, huisartsenpost of bij hevige acute klachten 112 te bellen. Het aantal patiënten dat met acute hart- of beroerteklachten bij de eerste harthulp of eerste hulp komt, bleek met 50 procent gedaald. Ook neurologen nemen een flinke afname waar in het aantal patiënten met een hersenaandoening dat zich meldt. Mensen lijken veelal de zorg te mijden uit angst voor besmetting met het coronavirus. Die angst is begrijpelijk maar niet nodig, zeggen de specialisten. Deze is juist gevaarlijk omdat wegblijven kan leiden tot blijvende of zelfs levensbedreigende schade.

Door: Nationale Zorggids