Drie Amsterdamse musea namen het stokje van toegankelijkheid over

Vorig jaar nam Julia Alvares van Museum Rembrandthuis ‘het stokje van toegankelijkheid’ over van het Rijksmuseum. Dat gebeurde op het congres dat het Rijksmuseum in 2022 tijdens de Week organiseerde. Onder het motto ‘je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden’ organiseerde het Rembrandthuis samen met het Verzetsmuseum Amsterdam en Museum Ons’ Lieve Heer op Solder dit jaar tijdens de Week het kennis-event Samen voor toegankelijkheid. Mirjam Eikelenboom van het Verzetsmuseum: “Toegankelijkheid is wat mij betreft een uitgangspunt dat heel vanzelfsprekend is en niets hoeft op te leveren.” Dit meldt de Week van de Toegankelijkheid.

Doel van het event was ervaringen en kennis uitwisselen en zo met elkaar de toegankelijkheid en inclusiviteit van de culturele sector te vergroten. Om inspiratie op te doen bezochten de deelnemers twee locaties van de drie organiserende musea. Aansluitend waren er rondetafelgesprekken met ervaringsdeskundigen. En er was een presentatie over ervaringsparcoursen.

Ongeveer 45 mensen namen deel aan het event. Naast museummedewerkers uit het hele land waren er ook ervaringsdeskundigen en een beleidsambtenaar van het ministerie van OCW aanwezig.

Uitdagingen

Het event was zeer geslaagd. Projectleider van de Week van de Toegankelijkheid, Wouter Bolier, was ook aanwezig. Bolier: “Het event liet goed zien welke uitdagingen er zijn voor kleinere organisaties en hoe je toch stappen kunt zetten om de toegankelijkheid te verbeteren.”

Door: Nationale Zorggids