Laatste bezuinigingen langdurige zorg ook geschrapt

Dankzij een amendement  van SP-Kamerlid Sarah Dobbe zijn de bezuinigingen op de langdurige zorg geschrapt. De Tweede Kamer heeft vandaag gestemd voor het terugdraaien van een bezuiniging van 193 miljoen euro, waaronder de verlaging op de normatieve huisvestingscomponent waar in de ouderen- en gehandicaptenzorg veel om te doen was. Alle door het demissionair kabinet voorgenomen Wlz-bezuinigingen zijn hiermee van de tafel. Dit meldt Skipr.

PVV, GroenLinks-PvdA, BBB en SP stemden voor het amendement en VVD, NSC, D66 en CDA waren tegen het schrappen van de bezuinigingen. Voorstel van Dobbe is om het te bezuinigen bedrag eerst te financieren vanuit de algemene middelen.

Externe inhuur Rijksoverheid

Vervolgens wil ze de externe inhuur door Rijksoverheid inperken, wat een flinke geldbesparing kan opleveren. In 2022 ging daar 2,68 miljard euro naartoe en om de begroting nu kloppend te krijgen moet daar 7,2 procent op bezuinigd worden. Op dit moment staat de externe inhuur van ministeries op 14,2 procent terwijl dat volgens de Roemernorm niet meer dan 10 procent mag zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky