Normal_herfst_bospad_euthanasie

UTRECHT - Er is een leidraad voor zorgverleners ontwikkeld waarin kennis en ervaring is gebundeld over palliatieve zorg voor mensen met een psychiatrische stoornis.

In Nederland krijgen circa vier van elke tien volwassenen tijdens hun leven te maken met psychiatrische problematiek. Jaarlijks sterven honderden mensen in psychiatrische instellingen. Door onvoldoende kennis over en inzicht in palliatieve zorg worden lichamelijke symptomen in de palliatieve fase te laat opgemerkt of niet voldoende serieus genomen. Psychiatrische instellingen hebben geen ‘palliatief beleid’ en daarom sterven hun bewoners vaak niet ‘thuis’.

In verpleeg-en verzorgingshuizen komt regelmatig psychiatrische problematiek voor die kan leiden tot extra complexe zorgvragen. Deze en andere problemen zijn voor een groot deel vermijdbaar of te verminderen.

De nieuwe gids ‘Palliatieve zorg voor mensen met een psychiatrische stoornis’ is ontwikkeld door Stichting Agora, het onafhankelijk en landelijk ondersteuningspunt voor palliatieve terminale zorg, het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Vrijwilligers Terminale Zorg (VPTZ) en de psychiatrie.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz