Rechtzaak, hamer

ARNHEM (Novum) - De 55-jarige dominee Franklin J. uit Ubbergen is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn partner. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie. De rechtbank in Arnhem sprak van een 'afschuwwekkende daad'.

Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank onder meer rekening met het feit dat J. volgens gedragsdeskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. J. zou al jarenlang depressief zijn. Bovendien is de kans op herhaling groot als J. niet wordt behandeld.

De Ubbergenaar heeft bekend met een bijl op het hoofd van zijn partner in te hebben geslagen. "De verdachte is op een onthutsend gewelddadige wijze te werk gegaan", zei de rechter. J. verklaarde het slachtoffer te hebben gedood omdat hij 'uit de mallemolen van het leven' wilde stappen. Hij verwachtte na de moord rust te vinden in de gevangenis. In de praktijk valt het gevangenisleven echter zwaar tegen, zei hij.

Het slachtoffer werd op 29 september vorig jaar dood aangetroffen in de woning van het stel in de Gelderse plaats. Na de moord op zijn partner belde J. rond 01.00 uur zelf de politie. De 55-jarige verklaarde tijdens de zitting op het idee te zijn gekomen zijn partner met een bijl te doden na het kijken van de Scandinavische detective Wallander. Ook zei hij er aanvankelijk aan te hebben gedacht een 'paar oude dametjes' van het leven te beroven. De dominee vertelde achteraf spijt te hebben van zijn daad.