Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Vrouwen die lijden aan ernstige stemmingswisselingen tijdens of vlak voor hun menstruatie hebben vanaf nu officieel te maken met een mentale ziekte. Het dysforisch premenstrueel syndroom (PMMD) wordt door psychiaters omschreven als een extreme vorm van het premenstrueel syndroom (PMS). De aandoening is opgenomen in de vijfde editie van de Amerikaanse handleiding van mentale stoornissen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De beslissing om het dysforisch premenstrueel syndroom op te nemen in het Amerikaanse handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders leidt tot veel kritiek. Volgens tegenstanders zou het bijdragen aan het stereotype beeld dat vrouwen een keer per maand emotioneel instabiel zijn.

De symptomen van PMMD zijn onder meer irritatie, het krijgen van woedeaanvallen, lusteloosheid, depressie, slapeloosheid en een veranderde eetlust tijdens de menstruele cyclus. De symptomen komen tijdens meerdere menstruele cyclussen voor en zijn dermate ernstig dat een normaal leven onmogelijk is. Volgens voorstanders kan de erkenning van de stoornis leiden tot een betere behandeling en meer begrip voor de aandoening.

© Nationale Zorggids