Normal_criminele_vrouwen_meisjes

(Novum) - Vrouwen die tbs krijgen opgelegd hebben vaker doden op hun geweten dan mannen met tbs. Dat blijkt uit het eerste uitgebreide onderzoek naar vrouwen met tbs, meldt Nieuwsuur zaterdag. Vrouwen stichten ook veel vaker brand dan mannen, die juist meer geweldsdelicten en zedendelicten plegen.

Ongeveer 140 vrouwen in Nederland hebben tbs, tegenover ongeveer 1800 mannen. Een onderzoeker van de Van der Hoeven Kliniek onderzocht 275 vrouwen die de afgelopen dertig jaar van de rechter tbs kregen opgelegd. Volgens haar waren eerdere onderzoeken te klein om harde uitspraken te kunnen doen.

Tot de dodelijke slachtoffers die vrouwen met tbs maken behoren vaak hun kinderen. Bijna negen op de tien tbs-vrouwen zijn een risico voor hun kinderen, blijkt volgens Nieuwsuur uit het onderzoek. De vrouwen doen hun kinderen iets aan of verwaarlozen ze.

68 procent van de onderzochte vrouwen werd eerder behandeld, maar die behandeling stopten ze of de behandeling mislukte. Bij mannen ligt dat percentage op 54. Die hebben eerder een crimineel verleden.

Vrouwen in een tbs-kliniek hebben relatief vaak een geschiedenis in de geestelijke gezondheidszorg. Zes op de tien onderzochte vrouwen lijden aan een persoonlijkheidsstoornis. Ook lijden ze vaker dan mannen aan depressies, eetstoornissen en een posttraumatische stressstoornis.