Normal_hoofd__brein__psychose

Mensen met een hoger risico op een psychose lijken vaker problemen te hebben met het verwerken en reguleren van emoties. Bewegingswetenschapper Jorien van de Velde concludeert in haar promotieonderzoek dat deze problemen niet alleen een gevolg zijn, maar mogelijk ook een oorzaak van het ontstaan van psychoses. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

De promovenda heeft onderzocht of mensen met een verhoogd risico op het krijgen van een psychose, net als patiënten met schizofrenie, moeilijkheden ervaren met het verwerken en reguleren van emoties. Hiervoor bestudeerde ze de neurale processen die zich afspelen tijdens emotieverwerking en –regulatie in het brein.

Door confrontatie met een situatie die negatieve emoties oproept worden verschillende gebieden in de hersenen actief, zoals de amygdala en de prefrontale cortex. Hierbij worden emotionele situaties geïnterpreteerd en gerelativeerd en, waar nodig, afgeremd door de amygdala. Bij patiënten met schizofrenie blijkt dit proces minder goed te werken, waardoor zij mogelijk meer negatieve emoties ervaren.

Van de Velde concludeert dat een verhoogd risico op het krijgen van een psychose inderdaad samenhangt een verminderde capaciteit om emoties onder woorden te brengen, te identificeren of analyseren. Ook laat haar onderzoek zien dat mensen met een extra verhoogd risico op het krijgen van een psychose een verminderde neurale capaciteit hebben om hun emoties te relativeren.

© Nationale Zorggids