Normal_copyright_stockfreeimages_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress

Mensen die weinig of onregelmatig slapen, hebben meer moeite om zichzelf te beheersen. Dat concluderen onderzoekers van de Clemson University in de Verenigde Staten, meldt NU.nl

De onderzoekers waarschuwen voor de consequenties van een slechte zelfbeheersing. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot impulsieve beslissing op het werk of in het privéleven. De keuzes worden namelijk minder zorgvuldig genomen en dat kan leiden tot de verkeerde keuze. Vaak wordt dan gekozen voor de makkelijkste weg en niet de beste. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat een slechte nachtrust kan leiden tot agressief gedrag richting bijvoorbeeld collega's.

Volgens de Hersenstichting weten veel Nederlanders niet wat de gevolgen zijn van een slechte nachtrust. Wetenschappers zijn het erover eens dat slaap een eerste levensbehoefte is. Slecht slapen kan op de korte termijn leiden tot geheugen- en concentratieproblemen. Op langere termijn vergroot slechte slaap het risico op angsten en depressie, hart- en vaatziekten en dementie. Wanneer iemand niet voldoende slaapt, belemmert dat het gezond functioneren van de hersenen met alle gevolgen van dien, bijvoorbeeld bij deelname aan het verkeer. De Hersenstichting vindt het van noodzakelijk belang dat de mensen de juiste kennis hebben en ook toepassen. De komende jaren gaat de stichting zich hiervoor inzetten. 

© Nationale Zorggids