Logo_trimbos

Zeventig procent van de mensen heeft geen bezwaar als een (ex-) psychiatrische patiënt zijn of haar collega, buurman of vriend is. Daar staat tegenover dat slechts dertig procent bereid is om een dergelijk persoon in de privésfeer op te nemen. Dat blijkt uit een landelijke studie naar psychische aandoeningen in de volwassen bevolking, meldt het Trimbos-instituut.

Het trimbos-instituut ondervroeg 6.646 personen voor dit onderzoek. Het onderzocht de houding van volwassen Nederlanders tegenover (ex-)psychiatrische patiënten. De onderzoekers vroegen zich af of de houding bij bepaalde groepen negatiever is en in hoeverre deze houding in de afgelopen decennia is veranderd. Een vergelijking van de resultaten laat zien dat de bereidheid om deze mensen in het eigen leven op te nemen sinds 1987 niet is verbeterd.

25-34 jarigen, lager opgeleiden, lagere inkomensgroepen en mensen met een niet-Westerse etnische afkomst stonden het meest afwijzend tegenover (ex-)psychiatrische patiënten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie. 

© Nationale Zorggids