Normal_management3432

Slechts negen procent van de zorginstellingen in Nederland heeft het vermogen om turbulentie in de sector om te zetten in betere of efficiëntere zorg. Nog eens 24 procent is in staat om verandering 'marktconform' door te voeren. Dat de overige zorginstellingen dit niet kunnen, is te wijten aan gebrek aan leiderschap. Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs na onderzoek onder ruim tweehonderd zorgorganisaties, meldt Skipr. 

BDO schrijft dat het niet anders kan dat dit effect heeft op de kwaliteit van de geboden zorg. Daarnaast vormt het een bedreiging voor de continuïteit van veel instellingen op de lange termijn. 205 zorginstellingen uit de Eerstelijnszorg, GGZ, GHZ, Jeugdzorg, VVT en Ziekenhuizen deden mee aan het onderzoek. Respondenten kwamen uit de raad van bestuur of de managementlaag vlak daaronder.

Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat ziekenhuizen nog iets slechter scoren dan de gezondheidszorg in het algemeen. "Doorgaans zijn de ziekenhuizen voorlopers als het gaat om organisatieontwikkeling. In dit onderzoek blijven ze iets achter", stelt het onderzoeksrapport. "Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat ziekenhuisbestuurders de introductie van het Medisch Specialistisch Bedrijf binnen de ziekenhuismuren ervaren als een factor die het verandervermogen dwarsboomt. Maar nadere analyse hiervan is nodig."

GGZ en gehandicaptenzorg scoren juist beter. Een op de tien van de GGZ-organisaties en veertien procent van de gehandicaptenzorgaanbieders in het onderzoek hadden een hoger vermogen om verandering om te zetten in betere zorg. 

© Nationale Zorggids