Normal_antidepressiva__depressie__medicijnen

Uit recent onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat depressieve jongeren vaak meer hebben aan therapeutische behandelingen dan aan antidepressiva. Doktoren zouden meer terughoudend moeten zijn in het voorschrijven van dergelijke medicatie, vinden de onderzoekers. Dat meldt NU.nl.

Tot deze conclusie kwamen de Britse wetenschappers na een vergelijkend onderzoek tussen 34 verschillende studies waarin in totaal 5.260 deelnemers tussen de negen en achttien jaar oud gevolgd werden. Veertien verschillende soorten antidepressiva werden daarbij onderzocht. Slechts bij één van de veertien middelen werkte het medicijn beter dan een placebo: het middel fluoxetine. Wel benadrukken de onderzoekers dat studies vaak plaatsvinden in opdracht van de farmaceutische industrie en daarom plaatsen zij hun vraagtekens bij de betrouwbaarheid ervan.

“Als we kijken naar alle onderzoeken, zien we dat slechts bij fluoxetine de positieve bijwerkingen zwaarder wegen dan de negatieve bijwerkingen. Psychologische hulp zou de eerste stap moeten zijn”, zeggen de onderzoekers. Het is belangrijk om jongeren die medicatie slikken goed in de gaten te houden.

Een aflevering van televisieprogramma Zembla in februari stelde het gebruik van antidepressiva bij jongeren aan de kaak. Vorig jaar gebruikten in totaal 17.000 jongeren het antidepressivum SSRI. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van 2007. Deskundigen noemen het groeiende gebruik zorgwekkend. Deze medicijnen kunnen namelijk suïcidale gevoelens oproepen bij jongeren. Het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ontraadt het gebruik van antidepressiva bij kinderen en jongeren onder de achttien jaar.

©Nationale Zorggids