Normal_ritalin

Het gebruik van ADHD-medicatie onder kinderen tussen de vijf en veertien jaar is vorig jaar afgenomen. In 2015 slikten meer dan 91.000 kinderen medicijnen om ADHD te onderdrukken, het jaar ervoor kregen ruim 94.000 kinderen medicatie voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, meldt RTL Nieuws.

Directeur Ruud Coolen van Braken van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik is blij met de nieuwste cijfers. De laatste jaren was er een stijging in het aantal gebruikers van ADHD-medicatie, maar onduidelijk was waarom. Door negatieve berichtgeving rondom de langetermijngevolgen van ADHD-medicatie lijken ouders en artsen minder snel te grijpen naar medicijnen als Ritalin. “Sommige kinderen hebben echt profijt van de medicijnen, maar bij anderen vraag je je af of de pillen echt nodig zijn”, zegt Coolen van Braken.

In 2014 uitte de Gezondheidsraad haar zorgen over het gebruik van medicijnen als Ritalin en Concerta. Deze zorgen bleken niet ongegrond, want uit nieuw onderzoek van het AMC blijkt dat het gebruik van ADHD-medicatie blijvende gevolgen heeft op de hersenen van kinderen. Ritalin verhoogt de doorbloeding in kinderhersenen, een indirecte maat voor een langdurige verandering in de concentratie van het boodschapperstofje dopamine. 

Door: Redactie Nationale Zorggids