Normal_wijn_drank_drinken_isabella_alcohol_3863

Als het aan lector psychische gezondheidszorg in Leiden Jaap van der Stel ligt, krijgen kinderen in de toekomst een rol bij het afkicken van een ouder die aan drank of drugs verslaafd is. Familietherapie blijkt succesvol te zijn in Amerika en zou daarom ook in Nederland toegepast kunnen worden. Gezinstherapie wordt in ons land al gebruikt bij scheidingen. Dit meldt Trouw. 

Uit Amerikaans onderzoek bleek dat een rol voor het kind tijdens de behandeling van een verslaafde ouder een positief effect kan hebben. De emotionele verbondenheid tussen ouder en kind versterken is een belangrijk onderdeel van de familietherapie. Van der Stel, die zelf ook in de verslavingszorg werkt, zou deze vorm van therapie bij afkicken ook in Nederland willen gebruiken.

Volgens hem weten kinderen heel goed dat er iets aan de hand is met één van de ouders. “De verslaving is dus niet alleen een probleem van de verslaafde zelf. Kinderen maken zich zorgen en kunnen bijdragen aan herstel.” Dat moet overigens wel op je juiste manier gebeuren, waarschuwt wetenschappelijk medewerker Merel Haverman van het Trimbos Instituut. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een kind tijdens een sessie te weten komt dat mama liever van de brug af wil springen.”

Van der Stel en het Trimbos Instituut zien zeker mogelijkheden in Nederland om kinderen te betrekken bij het afkicken van een ouder. Orthopedagoog Miranda Velthuis betwijfeld echter of dit een slimme keuze is. “Kinderen moeten geen verantwoordelijkheid gaan voelen voor het succes van de behandeling”, zegt Velthuis, die werkzaam is bij Tactus, een koepel van veertig verslavingsinstellingen. Of familietherapie voor verslaving ook in Nederland wordt toepast, moet nog blijken.

Door: Redactie Nationale Zorggids