Normal_normal_gender_transgender_logo_travestiet_vrouw_man

Vandaag is het de Internationale Dag van de Transgenderrechten. De dag waarop transgenders aandacht vragen voor het onbegrip, de ongelijke behandeling en discriminatie waarmee zij te maken krijgen. Dat meldt Metro Nieuws. 

Transgender is een breed begrip, zegt patiëntenorganisatie Transvisie. “Iemand kan zichzelf presenteren in de kleding/rol van het ander geslacht. Dat kan altijd zijn of slechts af en toe. Niet alle transgenders hebben behoefte aan lichamelijke aanpassingen met operaties en/of hormonen.” Hoeveel transgenders telt is onbekend, mede doordat het zo’n breed begrip is. Naar schatting lopen er tussen de 48.000 en 300.000 Nederlanders rond die transgender genoemd kunnen worden.

Uit een onderzoek van december vorig jaar blijkt dat transgenders nog steeds niet tevreden zijn met de transgenderzorg in Nederland. Er is vaak een gebrek aan inlevingsvermogen en afspraken worden verzet of zelfs geannuleerd. Veel transgenders vrezen bovendien voor weigering van zorg bij de psycholoog.  Uit een nieuw rapport van Transvisie blijkt dat wachtlijsten bij de Nederlandse genderpoli’s nu het grootste probleem zijn. Alleen het UMC in Groningen en VUmc voeren volledige transities uit. 

Door: Redactie Nationale Zorggids